„Медната ръкавица“ от Касандра Клеър и Холи Блек

97895427156101442218619
Благодаря много на издателство „Егмонт“ за предоставената възможност да прочета книгата!

Лятната ваканция на Калъм Хънт не прилича на тази на останалите деца. Най-близкият му спътник е обсебеният от Хаоса вълк Пакостник, когото баща му – Алистър – не харесва. Ситуацията, в която Кал се намира, е сложна… И става все по-трудно, след като открива, че татко му може би се опитва да се отърве и от него, и от Пакостник. Кал бяга в Магистериума, където обаче нещата стават още по-напрегнати. Алкахестът – медна ръкавица, способна да лиши определени магьосници от магията им – е откраднат. А в своите опити да открият виновника, Кал и приятелите му привличат вниманието на някои много опасни врагове и се доближават до още по-опасна истина.

Харесвам стиловете на писане както и на Холи Блек, така и на Касандра Клеър. Но когато двете авторки се обединят, става нещо вълшебно. „Медната ръкавица“ по нищо не отстъпва на „Железният изпит“. Както и при първата книга от поредицата, така и при втората не можеш да спреш да отгръщаш страница след страница и през цялото време си под напрежение. Разкрити са някои нови черти на всички герои – положителни и отрицателни.

Огромен плюс за мен беше по-голямата роля, отредена на някои от второстепенните герои – Джаспър, Селия, Алекс, Кимия. Не бих могла да си представя книгата без когото и да е от тях – особено Джаспър.

В началото на историята Кал не беше на себе си, но успя да се вземе в ръце до края и с помощта на приятелите си да разбере кой е и какво може. От несигурно момче той става уверен и достоен да се опълчи на съдбата, която му е предвидена.

Аарън и Тамара се държат някак странно до едно известно време. Мислех си, че точно поради тази причина книгата няма да ми се услади толкова, колкото първата, но и те както Калъм претърпяват положителна промяна и стават много по-зрели до края на историята.

Сюжетът беше непредвидим и вълнуващ, макар и не чак толкова, колкото беше в първата част. А твърденията, че поредицата върви по стъпките на „Хари Потър“, бяха опровергани, защото след втората книга нещата се обръщат в коренно различна посока и приликите между двете истории изчезват.

Единственото нещо, което не ми допадна, беше дължината на романа – едва 280 страници. Макар и да харесвам бързо развиващите се действия, тези сякаш се изнизаха прекалено внезапно. Смятам, че историята можеше да бъде малко по-дълга, защото определено ми се искаше да прочета още за приключенията на Кал, Тамара, Аарън, Джаспър и още някои.

Но въпреки това книгата е наистина забавна и лека, със запомнящи се герои и много интересен сюжет. Макар и да е предназначена за деца между 10-12, поредицата притежава много големи и не по-малко запалени фенове, което ме кара да вярвам, че е подходяща за хора на всякаква възраст. „Медната ръкавица“ е една прекрасна книга, с която да прекараш няколко незабравими часа.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s