„Ключът на Блекторн“ от Кевин Сендс

Преди да получи мистериозно предупреждение, Кристофър Роу е щастлив чирак на майстор Блекторн, който се учи да разгадава сложни кодове, да създава лекарства, способни да излекуват или да убият човек.

Но когато мистериозен култ започва да гони лондонските аптекари, следите на убийствата водят все по-близо до магазина на Блекторн. За съвсем кратък период от време Кристофър трябва да използва всяко умение, което е придобил там, за да открие ключа към ужасяваща тайна, таяща силата да разруши света.

97895427159001446202439

Отваряйки първата страница на „Ключът на Блекторн“ (метафорично казано, понеже я четох в електронен вариант), не знаех какво да очаквам. Изключително кратката анотация не бе достатъчна, за да ме подготви за приключенията, приятелството и мистериите, които преобладават в книгата.

Първото нещо, което ми направи силно впечатление, е, че действието в историята се развива през 1665 година, когато на трона на Великобритания седи Чарлс Втори. Не вярвам да има човек, на когото този период от европейската история да не му е интересен – харесва ми как авторът успява лесно да те пренесе в обстановката и да ти покаже начина на живот на хората по онова време.

Това, което като че ли ми допадна най-много, е, че историята е динамична. Обичам page-turner-и, за разлика от някои хора – когато чета една книга бързо и нямам търпение да разбера какво се случва по-нататък, то определено ще си изградя по-добро мнение за нея, след като затворя последната страница. Да, в самото начало напредвах бавно, но веднъж стигнала първата кулминационна точка, не успях да пусна четивото.

Кристофър, главният герой, е на четиринадесет години. Понякога се държи глупаво за възрастта си (като в първата глава, когато решава заедно с Том да си направи барут), но друг път показва колко по-интелигентен е от връстниците си (главно в моментите, в които бързо разгадава тайните кодове, създадени от майстор Блекторн). От всички хубави качества на протагониста, най ми харесва смелостта, с която се впуска в това приключение и преодолява всяко изпитание. Том, най-добрият приятел на Кристофър, винаги го подкрепя. Много ми хареса връзката между двамата персонажи, която в края на книгата, след всичко преживяно, става дори по-силна.

Като заключение мога да кажа, че „Ключът на Блекторн“ е подходяща не само за предназначената възрастова група от 10 години – смятам, че тя би се харесала както и на по-малки, така и на по-големи читатели като мен. Ако „Егмонт“ не ми бяха предложили да прочета романа, най-вероятно щях да го подмина на рафта в книжарницата и да пропусна едно незабравимо приключение. Благодаря Ви много! 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s