„Мечът на лятото“ от Рик Риърдън

MC1_Cover.inddПреди „Мечът на Лятото“ да излезе, се двоумях дали да се запозная с книгата. Обичам историята на Риърдън за Пърси Джаксън и не исках да си променя мнението за нея, ако първата книга от „Магнус Чейс и боговете на Асгард“ не ми допадне. Но след като вече приключих с романа, смятам, че първоначалните притеснения са били напразни. Защото „чичо Рик“ се завръща с една нова и грандиозна поредица, за която съм сигурна, че би се харесала на всеки фен на фентъзи жанра.

Магнус Чейс има проблеми откакто се помни. Когато е на 14, майка му умира загадъчно. След смъртта ѝ той е принуден да живее по улиците на Бостън, разчитайки единствено на интелекта си, за да се избави от всякакви непредвидени ситуации. Един ден обаче Магнус среща чичо си Рандолф, който му споделя невероятни неща като това, че момчето е син на северен бог и че скандинавските легенди са истина. От Магнус се изисква да открие оръжие, изгубено преди хиляди години, за да спре надвисналия Рагнарьок. Но когато атаката на огнените великани принуждава момчето да избира между собствения си и живота на хиляди, Магнус взима фаталното решение. Понякога единственият начин да започнеш нов живот, е да умреш…

Рик Риърдън за пореден път доказва как страшните на пръв поглед 500 страници могат да се „погълнат“ в рамките на едва няколко дни. Покрай училище доста се забавих с прочита на книгата, защото я четох само съботите, но все пак три дни ми бях достатъчни, за да я завърша. Стилът на автора се отличава по толкова много неща от тези на другите известни писатели – „чичо Рик“ те държи под напрежение през цялото време, няма моменти, в които да изгубиш интерес към случващото се. А събитията – те са толкова непредвидими! Обрати присъстват във всяка глава – никога не знаеш кога е спокойно да кажеш, че героите най-накрая са в безопасност, защото най-вероятно ще сгрешиш.  Magnus_ChaseМагнус е един забавен и на моменти саркастичен главен герой – изключително интелигентен и няма как да не спомена, че е и книжен плъх. Прекрасно негово качество е, че поставя чуждата сигурност пред своята – точно поради тази причина „изживява“ приключенията, описани в книгата, след смъртта си. На моменти Магнус напомняше много на Пърси, но в други се виждаше и колко голяма разлика има между тях. Хареса ми личностната промяна, която претърпява главният герой – до края на историята той осъзнава, че е много повече от бездомника, за когото се мисли в началото. Sam_Blitz_HearthСам, Блиц и Харт са уникални персонажи. Заедно с Магнус оформят един невероятен екип. Хареса ми как тримата са до главния герой дори и в най-напрегнатите ситуации и винаги му пазят гърба. Сам е изключително силна и вдъхновяваща героиня, а Блиц и Харт имат специална връзка с Магнус и са като негово семейство.

Преди да прочета книгата на Риърдън, бях бегло запозната със скандинавската митология. Едно прекрасно качество на романите на този автор е, че докато ги четеш и се забавляваш, ти всъщност научаваш много не само за митологията на дадения народ, но и за културата му.

В заключение мога да кажа, че „Мечът на лятото“ не отстъпва на останалите книги на Рик Риърдън. Изпълнена с напрежение, обрати и приятелство, тя трудно ще ти позволи да я оставиш и за миг. Едно прекрасно четиво, с което да прекараш уикенда :)

Благодаря на „Егмонт“ за предоставената възможност!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s