„Фенка“ от Рейнбоу Роуъл

Ако трябва с няколко думи да опиша какво значи „Фенка“ за мен, то ще кажа, че това е книгата, намираща се най-близко до сърцето ми. Да, по-близко дори и от „Хари Потър“ и „Пърси Джаксън“. Четейки творбата на Рейнбоу Роуъл, за първи път разбрах какво е да откриеш себе си в литературен персонаж, какво е да можеш да се съгласиш с повечето негови решения.

fenka-rejnbou-roua-l

Кат и близначката й Рен още от малки са вманиачени по Саймън Сноу. Четат и препрочитат книгите, обличат се като героите и пишат фенска литература в сайта FanFixx под прякорите Меджикат и Ренегат.

Рен бързо успява да надрасне детското си увлечение, но сестра й не може – за нея Саймън Сноу и приятелите му са повече от герои в измислен свят. За нея те са начин за бягство от реалността.

Кат е от онзи тип хора, които предпочитат да седят усамотени, да четат и да пишат, вместо да излизат и да се забавляват с приятели… което я прави пълна противоположност на близначката й Рен.

Точно поради тази причина в колежа за първи път откакто се помнят двете не са в една стая, което е допълнителна тежест за Кат, като имаме предвид грубата й нова съквартирантка, строгата й преподавателка по творческо писане и проблемното психическо състояние на баща й, който не е бил толкова далече от дъщерите си досега.

Въпросът е дали Кат ще се справи с университетския живот без Рен и дали ще  е готова да остави Саймън Сноу в миналото си…

tumblr_n5ygpwYc3F1rusnwyo1_500
Source: http://paln-k.tumblr.com/

Рейнбоу Роуъл за пореден път ме оставя без думи. Харесах безкрайно много „Елинор и Парк“, но нямах представа, че „Фенка“ ще ме завладее дори повече.

Стилът на авторката е невероятен – дори и най-обикновените случки в историите й са безкрайно интригуващи. Действието се развива бързо, макар и като за първи път прочетох задната корица, да си помислих точно обратното. Героите като че ли са най-хубавата част в книгата – всичките са реалистични и забавни и в тях определено можеш да видиш някоя своя черта.

Четейки за Кат, имах чувството, че чета за себе си. Двете може и да имаме много разлики – във възрастта, физиката, начина на обличане и така нататък, но и двете мислим по сходен начин. В главите и на двете ни е някаква бъркотия от разсъждения. И аз, и Кат сме маниаци на тема литература. И аз, и тя сме по-затворени личности. Героинята далеч не е перфектна, но кой изобщо е?

Рен също е чудесен персонаж – харесва ми това, че дори когато с Кат са скарани, тя продължава да чете фенфикшъните на сестра си и да си мисли за нея. Много ми допадна, че Рен, „някогашен“ фен на Саймън Сноу, дава съвети на Кат за историята й във FanFixx.

Рийгън също е един герой, към когото лесно можеш да се привържеш, колкото и грубо да се държи на моменти. Саркастична и искрена с главно „И“, тя дава добри съвети на съквартирантката си Кат в най-трудните й моменти и винаги е там за нея, каквото и да се случва.

87aec4ec0f14c5e3deca2b0898da726b
Source: http://siminiblocker.com/

А за Ливай какво да кажа… той е едно момче, за което всяка фенка тайно си мечтае. Красив, висок и винаги усмихнат, той ще се постарае да те разведри дори когато не се чувстваш добре. Харесва ми любовната история между Кат и Ливай, най-вече,  защото той през цялото време се отнася добре с нея и никога не я кара да прави неща против желанието й.

Обожавам факта, че в книгата са засегнати теми като семейните отношения. Бащата на близначките, Арт, е грижовен и любвеобилен родител, който не е свикнал да стои далеч от децата си. А това, че те също мислят за него и се връщат у дома при всяка възможност, показва, че и те го обичат толкова, колкото и той тях.

Единственото, което не ми хареса във „Фенка“, е историята за Саймън Сноу – признавам, че идеята с откъсите в края на всяка глава е много добра, но не ми допадна, че тези извадки нямат никаква последователност и на практика не се разбира нищо за света на толкова обичаните от главната героиня персонажи.

Препоръчвам книгата на всеки почитател на contemporary жанра, както и на всеки, който някога е бил обсебен от някое четиво или от филм :)

Хиляди благодарности на издателство „Егмонт“, че ми предоставиха възможността да прочета и да напиша ревю за „Фенка“!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s