„Островът на изгубените“ от Мелиса де ла Круз

Ако някога сте се чудели какво се случва със злодеите след щастливия край в приказките, то тази книга е написана точно за вас. В „Островът на изгубените“ за първи път разбираме съдбата на някои от най-лошите персонажи на „Дисни“ – Злодеида, Злата кралица, Джафар, Круела де Вил и още много други.

mdelacruz_isleofthelost__span
Благодаря на издателство „Егмонт“, че ми предоставиха възможността да прочета книгата и да й напиша ревю!

Преди 20 години крал Звяр и кралица Бел, владетелите на Съединените аурадонски щати, изпратили в изгнание на Острова на изгубените всички злодеи и техните наследници. И за да не се опита някой да избяга, двамата се погрижили малкото късче земя да бъде покрито с магически купол, който да блокира всякакъв вид магия.Историята в книгата е съсредоточена върху четирите наследници на най-подлите персонажи:

Мал е най-добрата ученичка в училището за злодеи „Драгон Хол“, известна сред съучениците си с пъклените си кроежи. Като дъщеря на провъзгласилата се за господарка на Острова Злодеида, всички очакват от нея да е толкова лоша, колкото майка си.

Джей е синът на Джафар и е най-добър в лъжите и кражбите. Момчето често взима чужди вещи, сторили му се интересни, и ги носи на баща си като стока за магазина му. Джафар е убеден, че някой ден Джей ще попадне на голяма и ценна плячка, която ще бъде и тяхното спасение от Острова на изгубените.

Злата кралица очаква от Иви да бъде най-красивата на Острова, затова винаги се старае дъщеря й да бъде добре облечена и гримирана.

Карлос е възприеман от Круела де Вил като нищо повече от слуга – докато тя се занимава с други неща, той се превръща в готвач, чистач, перач или във всичко, от което има нужда майка му.

Четиримата не се харесват особено, но въпреки това обединяват сили, за да открият Окото на дракона, мощното оръжие на Злодеида, което е скрито някъде на острова… И макар и да не знаят, всички са водени от един и същ мотив – да покажат на родителите си, че не са разочарования и че имат има злодейски потенциал.descendants-cast-june-1-2015Наследниците са различни, но въпреки това имат нещо общо – всичките са подценявани и тормозени от родителите си и искат да им се докажат. Впечатлена съм, че детска книга може да поставя толкова важни теми. Стилът на авторката много ми допада – красив и в същото време лесен за четене. Историята се „поглъща“ много бързо, благодарение на хумора, струящ от страниците, множеството глави с отворен финал и не на последно място – реалистичните персонажи, които лесно ще заобичаш.

Героите злодеите са разкрити по невероятен начин. Беше ми много приятно да наблюдавам тяхното израстване от началото до края на историята:

Мал е неповторима – главите от нейната гледна точка се четат много лесно и са едни от най-приятните в цялата книга.

Джей определено е един от най-духовитите персонажи – старае се да бъде хладнокръвен и забавен дори и в най-критичните ситуации.

В приключението Карлос определено е мозъкът на операцията, без съмнение е и най-умният от четиримата. Най-симпатичен ми е от всички наследници и много ми е жал, че е тормозен не само от майка си, а и от съучениците си.

Иви също ми е любимка. Много е мила с всички, макар и да знае, че не може да им се има доверие. Друго нейно добро качество (въпреки че тя не би си признала) е състраданието й.

„Приятелите“ се намират на Острова, не защото са постъпили лошо, а защото родителите им са го направили. Те се опитват да бъдат зли, но знам, че го правят не по свое желание. И за да се обоснова, ще спомена малките добрини, които извършват един към друг.

И да не забравя Бен – синът на крал Звяр, наследник на трона на Аурадон. И той както наследниците е подценяван от баща си и негова цел е да му се докаже. И макар и главите от неговата гледна точка да са малко скучни, той също е един интересен персонаж, който въпреки, че е свит, всъщност има много потенциал за крал на Аурадон, защото притежава таланти като способност за изслушване, съчувствие и решаване на проблеми.

Като заключение на написаното дотук ще кажа, че „Островът на изгубените“ е една книга, изпълнена с чувство за хумор, герои, към които лесно ще се привържеш, приключения и „приятелство“. Сигурна съм, че ако сте любител на класическите анимации на Дисни като „Спящата красавица“, „Снежанка и седемте джуджета“, „Аладин“, „101 далматинци“ и др., ще харесате четивото. Книгата е подходяща и за малки, и за големи. А за тези, които не знаят (макар и да съм почти сигурна, че такива няма), филмът на Дисни, който е и продължение на книгата, ще бъде излъчен за пръв път у нас по „Дисни Ченъл“ на 19-ти септември от 11:30.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s