Поредицата „Изборът“ на Кийра Кас

В това ревю ще говоря за първите три книги от поредицата, поради причината че действието в четвъртата се развива години след това в предишните. Предупреждавам, че ще има спойлери.

blogger-image-1396823231

Америка Сингър се занимава с музика, затова е на петата от общо осем стълбички в Илейското общество. Освен това е влюбена в Аспен, който е шестица – с едно стъпало по-надолу от нея. Това донякъде е проблем, защото двамата искат да сключат брак.

Когато разбира за Избора – надпревара между 35 момичета за сърцето на принц Максън – за разлика от връстничките си Америка изобщо не откача от вълнение. До последно се опитва да разубеди семейството си, че няма желание да участва в състезанието.

Но роднините й невинаги успяват да изкарат достатъчно пари, за да живеят добре, а ако тя се включи в Избора, те ще получават обезщетение.

Аспен е човекът, който й помага да вземе окончателно решение дали да подаде молба или не. Той желае щастието на Америка и я уверява, че би бил по-радостен, ако знае, че тя има храна и покрив над главата – нещо, което той трудно би могъл да й осигури, ако се оженят.

Накрая момичето се съгласява. По регламент участничките в надпреварата се определят с жребий, затова Америка е сигурна, че няма да я изберат при толкова много кандидатки.

Каква е изненадата й обаче, когато нейната снимка се появява на телевизионния екран.

След много подготовки Америка се отправя към двореца и Изборът започва. А среща ли принца, тя започва да се съмнява в досегашните си планове и осъзнава, че всичко, за което някога си е мечтала, бледнее пред бъдещето, което може да има…


„Не съди книгата по корицата“ е един от девизите на всеки читател, но ако трябва да съм честна, спрях се на „Изборът“ не заради резюмето, а именно заради корицата.

Първоначално бях скептична към поредицата – бях чела както и негативни, така и позитивни ревюта, затова очакванията ми не бяха големи. Въпреки това книгите ме изненадаха с това колко са забавни и леки за четене и се превърнаха в едни от любимите ми.

Действието се развива бързо и напрежението расте с всяка страница – това са едни от онези четива, с които губиш представа за времето. Стилът на Кийра Кас е увлекателен и се съмнявам, че на някого би му отнело повече от три дни да прочете която и да е от книгите.

Героите са едновременно очарователни и вбесяващи, смели и уплашени, като отличен пример за това е Америка. В трите книги тя винаги е оптимистична и самоуверена сред хората, но остава ли насаме и отдава ли се на мислите си, се разбира колко е объркана и стресирана. На моменти ме разочароваше това колко е раздвоена в своя собствен избор между Максън и Аспен – тъкмо е решила, че единият от двамата е правилният, а после изведнъж си сменя мнението. Не казвам, че не харесвам главната героиня. Просто този неин недостатък да не може да решава, ме изнервяше.

Максън е един от любимците ми – той притежава добри качества като уравновесеност, смелост, самоувереност и любвеобилност. На всеки въпрос, породен от ревностните фантазии на Америка,  той има обоснован отговор. Може да бъде в същото време бъдещ владетел на Илеа и просто един обикновен човек.

В началото на поредицата Аспен е представен по начин, по който няма как да не го заобичаш. С течение на обстоятелствата той става един герой, който е непоносим. Харесва ми фактът, че Кийра Кас е помислила за него и в края на трилогията му е дала това, от което има нужда.

Обичам заглавието на поредицата – „Изборът“ е не само на Максън, но и на Америка.

Любовният триъгълник е недостатъкът на трилогията. Както споменах по-горе, Америка не решава лесно. А моментите, в които тя започва да мисли какво наистина иска, са най-неприятните в поредицата. Радвам се, че накрая успява да събере мислите си и да стане по-силна, отколкото е в началото на историята.

Най-любими са ми случките, в които героинята осъзнава на колко много е способна като участничка в Избора – италианската визита, презентацията в Илейския осведомителен бюлетин, „Осъждането“. Точно тогава тя показва най-добрите си качества и става любимка на народа.

Като за край на ревюто, препоръчвам книгата на всеки почитател на „Игрите на глада“ и „Дивергенти“ или просто на всеки фен на дистопиите.

Advertisements

3 thoughts on “Поредицата „Изборът“ на Кийра Кас

  1. Tereza.alexandrova

    Една от любимите ми антиутопии.Напълно вярно е,че е като онези клишета,в които се знае как ше завърши цялата история и кои двама ще са заедно дрън-дрън..Но!?Трябва да има но,нали?Самият стил на писане,самата обстановка роклите,баловете,романтиката,бъдещето и запазилата се човечност и самата представа ,че това може действително да се случи…горещо я препоръчвам

    Like

  2. Габи Н.

    Обожавам тази поредица 💜 и съм изключително радостна, че и ти я харесвал :) Но съм напълно съгласна с теб – моментите, в които Америка се двоумеше за пореден път бяха просто глупави понякога.. Дразнещи дори. Но като цяло – историята – пленителна е 💜 А книгата – невероятно лека за четене :)

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s