„Железният изпит“ – Касандра Клеър и Холи Блек

Снимка - aphonicbookreviews.ca
Снимка – aphonicbookreviews.ca

Калъм е дванадесетгодишно момче. Сакат е и затова всички в училище му се подиграват. Не е добър по физическо, защото куцука заради болния си крак. Кал е син на мага Алистър Хънт, който отдавна е загърбил вълшебството. През целия си живот момчето слуша ужасяващите истории на баща си за това как маговете са лоши хора, на които не бива да се има доверие. Майката на Калъм е починала, когато той е бил все още малък, и момчето не знае дали нейната смърт има нещо общо с разказите на татко му.

Училището за магове, наречено Магистериум, ежегодно организира Железния изпит. С това цели да събере всички деца, които имат потенциала да правят магии, и да отсее от тях най-добрите. Алистър обаче няма ни най-малки намерения да пусне сина си да учи там, затова изготвя план. За да не бъде приет в Магистериума, Кал трябва да се провали на Изпита. Да направи всичко по силите си, за да оплеска нещата. И така прави. Но  Майстор Руфъс, най-вещият от всички магове, го избира за чирак, защото не може човек с дарба да остане необучен. Ако Кал не отиде в Магистериума, би станал заплаха за всеки в града си. Баща му побеснява, като чува новината, но знае, че нищо не може да се направи.

Така Калъм отива в училището. Първоначално вярва, че е станала някаква грешка и че не трябва да е там, но после се запознава с много деца като себе си.

Аарън и Тамара са другите чираци на Руфъс. Момчето е русокосо и се държи мило с всички, а момичето първоначално няма доверие на Кал, но в последствие става негова вярна приятелка. И това не са единствените хора, с които се сдружава.

В Магистериума Калъм трябва бързо да се запознае с всяка подробност от света на маговете. Трябва да се справя със задачите на Майстора си, които в повечето случаи не са леки. Но момчето е щастливо, защото най-накрая разбира къде му е мястото…

***

Книгата е наистина увлекателна и се чете на един дъх. Историята е изпълнена със загадки и изненади и те държи под напрежение през цялото време. Героите са разкрити по интересен начин.

На моменти сюжетът прилича на този на поредицата „Хари Потър“ – момче осъзнава, че е различно от другите деца, заради дарбата си на вълшебник, и отива в училище за магьосници. Магистериумът обаче е много по-различен от „Хогуортс“. Като започнем от местонахождението и стигнем до изучаваните неща, разбираме, че между двете училища няма нищо общо. Отношенията между тримата главни герои са много по-различни от тези между Хари, Хърмаяни и Рон.

Книгата бе изпълнена с обрати и всеки един от тях ме заварваше неподготвена.

Според мен четивото е подходящо и за малките почитатели на жанра, и за големите. Очаква се да излязат още четири части от поредицата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s