„Предимствата да бъдеш аутсайдер“ – Стивън Чбоски

173184_b

Петнадесетгодишният Чарли е наистина интелигентен и наблюдателен. Има собствени виждания за света. Разбира отлично хората, макар че те него – не. Това е една от причините да не успява да се впише сред връстниците си.

Но преместването в гимназия преобръща живота му. Чарли се запознава с нови хора и за пръв път узнава значението на любовта, приятелството, доверието, състраданието. Създава нови взаимоотношения и макар че понякога оплита конците, се чувства щастлив сред малкото си приятели, най-вече сред Сам и Патрик.

Чарли освен това се сближава и с един от учителите си – Бил, който често му дава книги за четене, а в замяна ученикът пише есета и споделя впечатленията си.

Проблемът на главния герой е, че има прекалено добро сърце. Хората около него не разбират това. Така той се затваря в себе си, остава сам с мислите си. А това води до изпадането му в депресии…


Въпреки че много много мои връстници я намират за впечатляваща, смятам, че книгата е малко надценена. Не казвам, че не ми хареса. Просто не се доближи до първоначалните ми очаквания (както стана и с повечето книги на Джон Грийн).

Историята не ме грабна. Не успях да усетя героите. Но нека погледна и от позитивната страна – в книгата има и някои хубави поуки – като например фактът, че не бива да се затваряш вътре в себе си и нарочно да се изолираш от другите, защото така само ще влошиш положението си.

Как мога да обобщя написаното? Книгата не е за моите предпочитания, но не казвам, че на друг не би му харесала. Ако трябва да я оценя от 1 до 5, бих й дала 3 – нещо по средата между „не ми хареса“ и „обичам я“.

Advertisements

2 thoughts on “„Предимствата да бъдеш аутсайдер“ – Стивън Чбоски

  1. Страхотно ревю! Аз съм на същото мнение – все едно четях мислите си. Много добре си описала какъв е Чарли и защо не се вписва – поздравления!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s