Хелоуин

Доста хора са скептици относно празнуването на Хелоуин в България – но аз не съм. И в нашата държава имаме подобни празници  и обичаи – като например кукерството. И макар и да не го осъзнаваме,  двата празника имат една и съща цел – прогонването на злите духове и на проклятията.

На Хелоуин децата се маскират като всякакви страшилища – вампири, върколаци, зомбита и други – и навестяват съседите си,  молейки ги за бонбони, като предупреждават, че срещу отказ ще спретнат номер. Някои от тях възприемат този празник повече като маскен бал и се обличат според предпочетанията си като феи или супер герои, но това е друга тема. Хелоуин е бил честван първо във Великобритания и Ирландия, но постепенно се разпространил по целия свят. Характерни за него са тиквените фенери. Древните келти посрещали своята нова година в края на Октомври и вярвали, че нощта преди нея, умрелите през изминалата година навестяват земята в търсене на нови тела. За да се предпазят, хората навличали животински кожи и глави с надеждата да подплашат чудовищата, откъдето произлиза и обичаят.

Кукерството е древен български обичай, който се чества след 1-ви януари. Кукерите са само мъже, главно ергени. На Кукеровден те обличат животински кожи, слагат си маски и колани, от които висят чанове, които подрънкват, докато младежите  изпълняват традиционни танци. При този обичай е характерно посещаването на селските къщи и танцуването за здраве, плодородие и благополучие, след което стопаните ги даряват с различни подаръци. Целта е изгонването на злите духове и проклятия. Не виждате ли прилика с Хелоуин?

Има и други български обичаи, в които децата обикалят от къща на къща и биват дарявани с лакомства – сурвакане, коледуване, лазаруване…

Според мен няма нищо лошо в празнуването на Хелоуин, важното е да не забравяме и нашите традиции и да се стремим да ги разпространим, така както и чуждите са навлезли при нас. Все пак това е още един повод за забавление, а те никога не са излишни :)

Често възрастните се оказват неподготвени за Хелоуин, което разочарова децата отишли за лакомства при тях. Но съм почти сигурна, че с времето това ще се промени – нали все пак бабата от съседния апартамент винаги ще намери някоя вкусна ябълка или шепа орехи ;)

Смятах да бъда облечена като горска нимфа или дух. Но си помислих, че тази визия няма да бъде достатъчно страховита за празник като Хелоуин, затова реших да се гримирам като испански череп.

А благодарение на тате, който без да знае за идеята ми, купил моливи за лице, успях да осъществя мечтаната хелоуинска визия:

1392050_10202274302368831_117614714_n

И целият труд не се оказа напразен – влизайки вкъщи след прибирането си от детската градина, малкото ми братче ахна:

– Ауууу, како, колко си страшна!

;)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s