Четири сестри

Наскоро участвах в конкурс за рисунка, разказ и/или предмет изработен от рециклирани материали на тема „Обичам природата – и аз участвам“. Макар и приказката ми да не получи отличие, аз съм много доволна от нея и затова я споделям тук. Участвах и с рисунка, която отиде на национален етап, но за жалост в бързината да я предам, за да не изпусна срока забравих да я снимам.

DSC07118

Някога, много отдавна, на най-китното местенце на Земята, живееха четири сестри-близначки. Всяка от тях имаше своя къщичка с голям двор.Интересното беше, че и четирите градини изглеждаха различно – в тази на първата сестра дърветата вместо с листа, бяха облечени с малки бели и розови цветчета. Земята седеше полугола. Птичките се завръщаха по домовете си и свиваха гнезда. Животинките се пробуждаха от сън. На небето кога имаше облаци, кога слънце грееше – не се знаеше. Времето в тази градина беше много непостоянно.

В двора на втората от близначките листата на дърветата бяха зелени, птичките чуроликаха и всичко кипеше от живот. На небето слънцето грееше и нямаше никакви облаци.

В градината на третата сестра преливаха всякакви цветове – листата на дърветата бяха нашарени с най-различни багри, някои от дръвчетата дори бяха останали почти без шарената си премяна. Земята беше покрита с пъстър килим от листа. Нямаше много птички, останалите животни се приготвяха за сън. Слънцето беше скрито зад огромен слой от облаци, но въпреки това се показваше отвреме-навреме.

В двора на четвъртата близначка всичко беше покрито с бяла и пухкава пелена. Дърветата бяха без листа и никъде не се виждаха живи същества. Слънцето рядко се показвше и малки, бели балеринки с танц падаха от облаците.

Досетихте ли се кои са тези сестри?

Тяхната майчица беше Природата. Тя обичаше всичките си деца поравно и винаги им помагаше. Често посещаваше къщите на всяка една от дъщерите си и понякога ги канеше на чай в своята. А домът на Майката Природа – не може да се опише колко хубав беше той! Къщата беше съвсем мъничка, но за разлика от това дворът, беше огромен. В тази градина имаше всякакви природни чудеса – водопади, планини, вулкани, пещери, ливади, поля и изобщо всичко, за което се сетиш. И докато на планините валеше сняг, на полята беше слънчево, при пещерите дърветата бяха обагрени с всякакви цветове, а при водопада всички растения бяха току-що разтворили пъпките си. С други думи – дворът на майката беше взел по малко от градините на всяка от дъщерите.

Живееха си те така спокойно и мирно, далеч от всякакви неприятности. Докато един ден, Природата изтича разтревожена при дъщерите си и им каза:

– Всички вие, трябва да видите какво се случва в моята градина!

Заедно петте жени се запътиха към дома на Майката. Когато пристигнаха не можаха да повярват на очите си – горите бяха изчезнали, единствените спомени за тях бяха пънчетата на дърветата. Цветята наоколо бяха увяхнали, а в реките водата бе мътна. Тревата на ливадите бе пожълтяла и цялата градина бе покрита с гъста мъгла.

– Какво се случва тук, мамо? – попита Лятото.

– Знаех си, че този ден ще дойде рано или късно. – тъжно каза Майката Природа. – Хората. Те са виновни.

–  Как да поправим това, мамо? – зададе въпрос Зимата. – Какво да сторим?

Природата не отговори. Изведнъж лицето и пребледня и тя припадна.

–   Мамо! – изплакаха Есента и Пролетта. – Добре ли си?

–   Няма да съм добре, – отговори задъхано майката – докато вие не решите проблема. Не е по силите ми да се справя сама. Остава ми малко – всичко е във ваши ръце. Спасете природата – само така ще се оправя!

Сестрите потеглиха на дълго пътешествие, с нядеждата, че ще спасят майка си. Те все още не знаеха как ще го сторят, но се надяваха да се намери някой човек, който да отвори очите на другите, за това, което причиняваха на планетата си.

Вървейки през тези земи, те постепенно започнаха да се отчайват, виждайки какви неща вършат хората. Въпреки това не се отказаха и продължиха да крачат. Минаха през много градове и села и навсякъде бе същото, както в градината на майка им.

Сетне седнаха на земята до единственото живо дърво, което бяха видели и започнаха да плачат. Сълзите се стичаха по румените им бузи. Макар и да бяха доста забележими, всички хора ги подминаваха. Само едно момченце ги гледаше със съчувствие и накрая събра смелост да ги заговори.

–  Защо плачете? – попита то.

– Как да не плачем? – отвърнаха му те. – Виж как изглежда светът наоколо – навсякъде е мрачно, но на никой не му прави впечатление.

–  А вие кои сте? – запита момченцето.

– Ние сме сезоните – отвърнаха сестрите. – Ние сме Пролет, Лято, Есен и Зима. Нашата майка е Природата. Тя не се чувства добре, заради вас, хората. Виж колко е замърсена околната среда!

Момченцето кимна. После си тръгна.

Сестрите изгубиха всичките си надежди и се върнаха при майка си, за да й съобщят лошата новина. Дългото пътуване отне два пъти повече време отколкото на отиване.

Но като се върнаха у дома, момичетата бяха изумени – всичко си беше както преди и Майката Природа отново бе на краката си. Лицето й бе по засмяно отвсякога.

– Вие се справихте! – поздрави ги тя. – Кажете ми, какво направихте?

Дъщерите разказаха историята си. От началото до края. Разказаха и за малкото момченце, което ги заговори. После допълниха, че не разбират, как са помогнали, като не са направили нищо. Майка им се усмихна и им спомена:

– Не разбирате ли? Момченцето, с което сте говорили е било едно от малкото загрижени деца и хора. То ви е помогнало – то е накарало хората да пазят природата! Бъдете горди със себе си – вие споделихте проблема с детето, което помогна!

Румените бузки на сестрите почервеняха още повече. Те бяха много щастливи.

За да отпразнуват победата, всички се събраха заедно и изпиха по една чаша чай. Оттам нататък всичко си беше постарому.

А какво стана с момченцето? То продължи да призовава хората да се грижат за околната среда и се прослави като голям прородолюбител.

©Jeni’s compositions. All rights reserved.

Advertisements

4 thoughts on “Четири сестри

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s